Πέτρα

Σας Καλωσορίζουμε στον Δήμο Πέτρας


Ο Δήμος Πέτρας Περιλαμβάνει 5 Δημοτικά Διαμερίσματα: Δ.Δ.Πέτρας (Πέτρα, Άγιος Γεώργιος, Μιραδέλλια, Πετρίον), Δ.Δ. Λαφιώνας (Λαφιώνας), Δ.Δ. Σκουτάρου (Σκουτάρος, Αμπέλια, Άναξος Σκουτάρου), Δ.Δ. Στύψης (Στύψη), Δ.Δ. Υψηλομετώπου (Υψηλομέτωπον).

Αξιοθέατα

Ο βράχος που φιλοξενεί στην κορφή του την εκκλησία της Παναγιάς της Γλυκοφιλούσας (κτίσμα του 1747) και η παλιά πόλη της Πέτρας είναι αυτά που κερδίζουν τις εντυπώσεις. Πασίγνωστο είναι σε όλο το νησί το μεγάλο πανηγύρι που γίνεται το Δεκαπενταύγουστο προς τιμή της Παναγιάς, όπου -εκτός των άλλων- μοιράζεται το "κεσκέσι", ένα τοπικό φαγητό φτιαγμένο με κρέας, σιτάρι, κρεμμύδια και μυρωδικά. Εκατόν δεκατέσσερα σκαλοπάτια, λαξευμένα στο βράχο, θα σας οδηγήσουν στο σπουδαίο αυτό θρησκευτικό μνημείο της Λέσβου, παράλληλα όμως θα σας χαρίσουν και το προνόμιο μιας υπέροχης θέας τόσο στο χωριό, όσο και στη θαυμάσια αμμουδιά. Συνδεμένο με την ιστορία της Πέτρας είναι και το μακεδονίτικο αρχοντικό της Βαρελτζίδαινας, που πρόσφατα αναπαλαιώθηκε. Πρόκειται για ένα ιστορικό κτίριο φρουριακής μορφής του 18ου αιώνα, που συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο τα τοπικά αρχιτεκτονικά γνωρίσματα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική θεσσαλομακεδονικού ρυθμού.



Η Μαγευτική Παραλία



Η παραλία της με την χρυσαφένια αμμουδιά της είναι από τις πιο ωραίες ακροθαλασσιές του νησιού. Η δύση του ηλίου μαγεύει οποιον έχει την τύχη να την παρακολουθήσει.
Σήμερα η περιοχή είναι πολύ καλά τουριστικά αναπτυγμένη. Διαθέτει πολλά ξενοδοχεία ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια bars περιποιημένα και απόλυτα εναρμονισμένα με το γραφικό περιβάλλον του χωριού.
Κοντά στην Πέτρα βρίσκεται το χωριό Πετρί με την καταπληκτική θέα από το πολύ γραφικό του καφενεδάκι. Επίσης σε μικρή απόσταση από την Πέτρα προς τα δυτικά υπάρχει η καταπληκτική παραλία της Ανάξου.

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

petra

1 σχόλιο:

molivos

Μήθυμνα (Μόλυβος)

Σας Καλωσορίζουμε στον Δήμο Μολύβου Μήθυμνας



Ο Δήμος Μήθυμνας περιλαμβάνει 4 Δημοτικά Διαμερίσματα:Δ.Δ. Μήθυμνας (Μήθυμνα, Βαφειός, Ευθαλού), Δ.Δ. Αργέννου (Άργεννος), Δ.Δ. Λεπετύμνου (Λεπέτυμνος), Δ.Δ. Συκαμινέας (Συκαμινιά, Σκάλα Συκαμινιάς).

Αξιοθέατα

Ο παραδοσιακός οικισμός

Ολόκληρος ο Μόλυβος αποτελεί ένα αξιοθέατο μια που έχει διατηρήσει ανέπαφο σχεδόν τον ιδιόμορφο χαρακτήρα του.ο Μόλυβος παρουσιάζει ένα δίκτυο από καλντερίμια, όπου τα παλαιότερα κτίρια, κτισμένα σε συνεχή δόμηση, διαμορφώνουν μια συμπαγή και συνεκτική οικιστική ενότητα.

Το κάστρο

Σε επιβλητικότητα και έκταση είναι το δεύτερο κάστρο της Λέσβου Το Κάστρο είναι το σημείο αναφοράς, γύρω από το οποίο εκτείνεται η πόλη σε σχήμα ημικυκλίου.

Η αγορά

Απλώνεται σε δύο δρόμους που συγκλίνουν σε μία μικρή πλατεία. Είναι ο ζωτικός χώρος της οικονομικής ζωής και ταυτόχρονα κέντρο κοινωνικών επαφών και αναψυχής.

Οι εκκλησίες

Χαρακτηριστικό δείγμα η βασιλική του Ταξιάρχη που κτίστηκε το 1795 και είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά μνημεία του Μολύβου. Αλλά και μετά την εθνεγερσία του 1821, η εκκλησιαστική αρχιτεκτονική γνωρίζει ξανά καινούργια ακμή. Διαφαίνονται πια οι νεοκλασικές τάσεις που εισχωρούν στο νησί, όπως στον Άγιο Παντελεήμονα που κτίστηκε το 1844 και είναι έργο του σπουδαιότερου κάλφα και πρωτομαϊστορος της νεοκλασικής περιόδου, του Στρατήγη Καρέκου από την Ανεμώτια.

Οι βρύσες

Ενδεικτικά αναφέρουμε την βρύση που υπάρχει στο κτίριο του παλιού Διοικητηρίου(1898) ένα ψηλό ορθογώνιο κτίσμα, φτιαγμένο από καλοπελεκημένη πέτρα, με δύο κρήνες, με πεσσούς και επίκρανα.

Τα ιαματικά λουτρά της Εφταλούς

Σε απόσταση 4 km βορειανατολικά από το Μόλυβο βρίσκεται η Εφταλού, το ησυχαστήριο του Ηλία Βενέζη, με τις όμορφες ακρογιαλιές και την απέραντη θέα προς τη Μ.Ασία. Στην Εφταλού υπάρχει χλωριούχος ραδιενεργός πηγή που προσφέρει τις δυνατότητες ανάπτυξης θεραπευτικού τουρισμού. Λεπτομέρειες για τις πηγές θα βρείτε στην αντίστοιχη σελίδα που παρουσιάζει τις ιαματικές πηγές όλης της Λέσβου.

Παραλίες Μήθυμνας


Παραλίες

Η Μήθυμνα (Μόλυβος) είναι παραθαλάσσιος δήμος που περιβάλλεται από όμορφες παραλίες με ξεχωριστή μορφολογία.

Πλαζ Μήθυμνας, Ψυριάρα

Η Πλάζ της Μήθυμνας είναι η παραλία του οικισμού που ξεκινάει λίγο μετά το Λιμάνι και εκτείνεται εώς και λίγο μετά το ξενοδοχείο Olive Press. Είναι οργανωμένη παραλία με λουτήρες, αποδυτήρια και W.C. Μπορείτε να χαλαρώσετε στον ήλιο με την άνεση σας αφού μπορείτε να νοικιάσετε πολυθρόνες και ομπρέλες. Επίσης μπορείτε ν’ απολαύσετε κάποιο σνακ, τον καφέ σας, παγωτά ακόμη και πλήρη γεύματα στα όμορφα καφέ και εστιατόρια που υπάρχουν κατά μήκος της. Κάθε χρόνο βραβεύεται με Γαλάζια Σημαία.Η συνέχεια της προς το άλλο άκρο του κόλπου ονομάζεται Ψυριάρα. Είναι αμμώδης και πιο απόμερη παραλία. Υπάρχει πρόσβαση από το Ξενοδοχείο Δελφίνια.

Εφταλού, Άγιοι Ανάργυροι

ΒΑ του Μολύβου μετά το Δημοτικό Κάμπινγκ ξεκινά η Εφταλού. Είναι το επίνειο της περιοχής και αποτελείται από πολλούς μικρούς ορμίσκους που είναι κατάλληλοι για κολύμπι.Υπάρχουν ξενοδοχεία και χώροι εστίασης σ’ όλη τη διαδρομή. Στο τέλος του ασφαλτοστρωμένου δρόμου υπάρχει η παραλία της Εφταλούς. Είναι οργανωμένη και καθε χρόνο παίρνει Γαλάζια Σημαία για την καθαριότητα και τα κρυστάλλινα νερά της.Το στολίδι όμως της Εφταλούς είναι η παραλία των Αγιών Αναργύρων που βρίσκεται μετά τις Ιαματικές Πηγές. Στην πραγματικότητα αποτελείται από πολλούς βοτσαλοστρωμένους ορμίσκους με υπέροχα κρυστάλλινα νερά. Αφήνετε το αυτοκίνητο λίγο πριν τα Ιαματικά και περπατάτε μερικά μέτρα παραλιακά. Υπάρχουν λουτήρες και αποδυτήρια καθώς επίσης εστιατόριο και ξενώνας στον προαύλιο χώρο της εκκλησίτσας των Αγίων Αναργύρων. Κάθε χρόνο βραβεύεται με Γαλάζια Σημαία.

Θέρμα, Σκάλα Συκαμιάς

Εκεί που τελειώνει η άσφαλτος στην Εφταλού αρχίζει ο παραλιακός προς την Σκάλα Συκαμιάς. Σ’ όλη τη διαδρομή υπάρχουν πολλές απόμερες παραλίες. Η πιο σημαντική είναι αυτή στα Μεγάλα Θέρμα, μια περιοχή απ’ όπου πηγάζει ιαματικό ζεστό νερό μέσα στη θάλασσα. Στο τέλος του δρόμου υπάρχει το λιμανάκι της Σκάλας Συκαμιάς με μικρές παραλίες για μπάνιο.

Κάγια

Μετά τη Σκάλα Συκαμιάς υπάρχει η όμορφη παραλία της Κάγιας. Μπορείτε να πάτε είτε με τα πόδια από την Σκάλα Συκαμιάς και το παραλιακό μονοπάτι είτε με το αυτοκίνητο από τον κεντρικό δρόμο ανεβαίνοντας προς Συκαμιά. Στην περιοχή υπάρχουν όμορφες ταβέρνες για ουζάκι κι όχι μόνο.